Grastapijt

Gazononderhoud

Tot het onderhoud van het gazon rekent met meestal en alleen het maaien van het gras. De gedachte: ‘Wanneer ik het gras maar regelmatig maai en het afgemaaide gras ophark, dan komt het gras vanzelf wel weer in topconditie’ is een algemeen misverstand. Maaien van gras mag dan wel een regelmatig voorkomend werkje in de tuin zijn. Maar het is slechts één van de vele handelingen die een grasveld tot een heus gazon maken.

Kantensteken

Behalve het maaien van het gras is het intact houden van de graskant één van de bekendste karweitjes. Het beste tijdstip voor dit kantensteken is het vroege voorjaar. Door het opnieuw wortelend gras wordt de rechte kant dan wat steviger. Na de eerste maaibeurt in maart is het de tijd om kanten te steken. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat andere tijden van het jaar ongeschikt zijn. Maar een mens heeft zo zijn voorkeur en dat is in dit geval het vroege voorjaar.

Kale plekken

Ook kunt u in het vroege voorjaar de kale plekken bijzaaien. U harkt de grond ter plekke wat ruw en strooit wat zaad op de kale plek. Het zaad wordt afgedekt met weinig compost en lichtjes aangeklopt. Watergeven kan de ontkieming van het zaad bevorderen. Wilt u de kale plek met behulp van graszoden vernieuwen, dan steekt u eerst de kale plek met een graskantensteker recht af en verwijdert de oude zode. Daarna spit u de bovenlaag ondiep om en harkt de aarde vlak. Aantrappen is ook in dit geval noodzakelijk. Vervolgens legt u de zode in het bewerkte deel, klopt deze aan en u strooit wat compost tussen de naden.

Bemesten

Bemesten van het gazon is van groot belang om het gras in goede conditie te houden. In de winter kunnen we een bemesting uitvoeren met een fosfaatmeststof, zoals thomasslakkenmeel. Het fosfaat zorgt ervoor dat het gras in de zomer een frisgroene kleur krijgt. Een normale hoeveelheid is 1,5 kg per 100 vierkante meter. Bemesten met organische mest in de winter is voor de meeste gazons af te raden. Door deze mest wordt de activiteit van wormen zo sterk bevorderd dat de toplaag ernstig kan vervetten. Bij het betreden van zo’n grasmat ‘slempt’ de grond gemakkelijk dicht. Alleen op zeer humusarme grond kunnen we wél organische mest gebruiken. Strooien van een korrelmest is de eenvoudigste manier van bemesten: 2 á 3 keer per groeiseizoen. Een redelijke gift per keer is ongeveer 1 kg per 100 vierkante meter. De korrelmest strooien als het gras droog is en de zon niet schijnt. Anders loopt u het risico dat het gras verbrandt en dus een bruine kleur krijgt.

Beluchten en bezanden

Met behulp van een prikrol of een prikijzer maakt u aan het eind van het groeiseizoen de toplaag open, zodat het teveel aan water snel wordt afgevoerd. Wanneer u direct na het maken van de gaatjes het gras bestrooit met zand en dit in de gaatjes veegt, dan zult u nog meer plezier hebben van de gemaakte gaatjes. Deze blijven dan wat langer hun werk verrichten. Bovendien blijft de toplaag goed stevig.

Verticuteren

In oudere gazons kan een dikke ‘viltlaag’ ontstaan. Deze laag, die zich vlak boven de grond bevindt, bestaat voor een groot deel uit afgestorven grasbladeren. Lucht, water en voedsel kunnen door deze viltlaag onvoldoende in de grond dringen, waardoor de conditie van het gazon sterk vermindert. Door enkele malen per jaar het gazon te bewerken met een verticuteerhark, wordt de viltlaag verwijderd. Het gras kan dan weer groeien.

Tuinpedia.nl screenshot website

Zelf graszoden leggen? Een uitgebreide instructie vindt u hier!

Zelf graszoden leggen?

Tuinpedia.nl
button
Graszodenbedrijven.nl screenshot website

Op Graszodenbedrijven.nl vindt u direct alle leveranciers en kunt u meteen een offerte aanvragen!

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen bij leveranciers?

Graszodenbedrijven.nl
Button
Graszoden-prijzen.nl screenshot website

Alle graszodenleveranciers in Nederland per provincie! Aanrader!

Zoekt u een graszodenleverancier?

Graszoden-prijzen.nl
Button