Grastapijt

Onkruid in het gazon

De tijd dat ieder onkruid uit een gazon verwijderd moest worden, is nu wel voorbij. Althans, het begint bij veel tuinliefhebbers door te dringen dat ook (on)kruiden in een tuin heel mooi kunnen zijn. Wat kunnen madeliefjes in een gazon mooi zijn zo vroeg in het voorjaar! Om maar niet te spreken over de in mei blauw bloeiende ereprijs (Veronica). De bloempjes kunnen uw grasveld in een waar bloementapijt omtoveren.

Natuurlijk duidt de aanwezigheid van deze planten erop, dat er iets met het gazon aan de hand is. De voedingstoestand kan aan de lage kant zijn, de toplaag kan zijn dichtgeslibd door het regelmatig betreden of de zuurgraad kan te laag zijn. Vindt u een gazon met allerlei onkruiden juist erg mooi, dan moet u het gazon niet te zwaar bemesten. Toch zullen de meesten ernaar streven, een gazon te bezitten waar uitsluitend grassoorten in groeien. Voorkomen van onkruid is natuurlijk het allerbeste om tot een goed gazon te komen. Om dat te bereiken: regelmatig bemesten en regelmatig met de prik rol aan de slag. Tijdig maaien – op een hoogte van 3 cm – zal er ook toe bijdragen dat het onkruid uit uw gazon wegblijft.

Mocht u toch onkruid in uw gazon krijgen en u ervaart dat als lastig, dan zijn er twee mogelijkheden om dit te verwijderen. De eerste manier is het aloude handwerk met behulp van een mesje, waarmee u het onkruid uit de zode snijdt. Chemische onkruidbestrijding is nog altijd het meest doeltreffend. Deze chemische middelen werken echter het best als de onkruiden zich goed hebben ontwikkeld en de temperatuur niet lager komt dan 15-20 graden Celcius. Toepassing van onkruidbestrijdingsmiddelen heeft in de winter en het vroege voorjaar dus weinig zin. In veel oudere gazons komt mos tussen het gras voor. De oorzaken zijn: te weinig voedsel voor het gras, te weinig licht, te veel vocht en te weinig lucht, te weinig kalk.

Er zijn diverse mos bestrijdingsmiddelen in de handel, maar als de hoofdoorzaken zoals hierboven genoemd niet worden weggenomen, dan zult u na enige tijd opnieuw worden geconfronteerd met dat lastige mos.

Tuinpedia.nl screenshot website

Zelf graszoden leggen? Een uitgebreide instructie vindt u hier!

Zelf graszoden leggen?

Tuinpedia.nl
button
Graszodenbedrijven.nl screenshot website

Op Graszodenbedrijven.nl vindt u direct alle leveranciers en kunt u meteen een offerte aanvragen!

Direct een vrijblijvende offerte aanvragen bij leveranciers?

Graszodenbedrijven.nl
Button
Graszoden-prijzen.nl screenshot website

Alle graszodenleveranciers in Nederland per provincie! Aanrader!

Zoekt u een graszodenleverancier?

Graszoden-prijzen.nl
Button